Кухня на природі: поради з приготування кави, чаю та фруктово-ягідних напоїв
Зміст:
Довгоочікуваний похід. Дика природа гір. Фантастичний світанок. Аромат свободи... і найкращої кави на планеті. Цей ідеальний ранок нагадає вам смак життя, наповнить небувалою бадьорістю та жагою до пригод. Набравшись за день запаморочливих емоцій і приємної втоми, увечері побалуйте себе додатковою порцією насолоди. Тріск багаття. Тисячі зірок. Тепло спілкування... і смачнющого альпійського чаю. А може, й чогось міцнішого ;)

Так-так, саме про чайки, кавусі та інші гарячі туристичні напої йтиметься в цій статті. Щоб дотримати баланс між яскравим смаком, зручністю «церемонії» заварювання і помірною вагою тари, ми з вами підійдемо до питання комплексно. Розглянемо:
- Що приготувати. Варіанти готових напоїв і польові рецепти, рекомендації з власного досвіду.
- У чому готувати, з чого пити. Тобто, торкнемося способів застосування різного туристичного посуду. Хоча цій темі присвячений окремий матеріал — Як обрати посуд для походу та кемпінгу.
- На чому доцільно готувати. Багаття, похідний пальник, кемпінгова плита, інтегрована система… А поради щодо вибору читайте в наших статтях Як вибрати туристичний пальник та Чим інтегровані системи приготування їжі кращі за газові пальники.
- Де готувати. Вибір напоїв і способів їх приготування також залежить від того, йдете ви високо у гори чи романтично чілите в кемпінгу.
Почнемо, мабуть, із того, з чого починається день більшості туристів.
Способи заварювання смачної зернової кави в поході
Безперечно, у похідних умовах оптимальний вибір — розчинна кава. Легка вага, простота і швидкість приготування, не потрібен спеціальний посуд і танці з бубном. Але чи варто підкреслювати, наскільки вона поступається зерновій за смаком, ароматом і ефектом бадьорості?! Якщо ви розумієте, про що я, то закидайте в рюкзак наступні поради ;)
Кілька слів про інгредієнти. Взяти на природу каву в зернах — здається ідеальним рішенням, адже свіжий помел розкриває всю палітру напою. Але також зобов'язує брати кавомолку — надмірність? Якщо так, то перед виїздом свіжозмелену сировину одразу засипте в герметичний контейнер, щоб зберегти ароматичні та смакові властивості. Смак напою також залежить від води. Поліпшити її якість в умовах походу допоможе туристичний очисний фільтр. Поради щодо фільтрації води — читайте в нашому блозі.

Імерсійні способи — запарювання у посуді
Кава по-польськи. Готується дуже просто: обдайте кухоль окропом, насипте мелену каву, залийте гарячою водою (температура 90-95°C), перемішайте, накрийте і дайте настоятися 5–7 хвилин. Інший варіант: закип’ятіть воду в казанку, зніміть його з вогню, всипте каву, дайте настоятися та перелийте в чашку. Для таких способів краще підходить найдрібніший помел. Рекомендовані пропорції: 10 грамів кави (приблизно 2 чайні ложки) на 180-200 мілілітрів води.
Необхідний посуд: кухоль, казанок. Можна обійтися одним металевим кухлем — в ньому закип'ятити воду, в ньому ж заварити каву, з нього і пити. Зручніший набір: термочашка плюс чайник/казанок або інтегрована система приготування їжі (істотно економить час і паливо).
Нюанс: якщо хочете носити заварну каву в термосі, то готуйте її окремо, щоб у колбу заливати напій без гущі! Інакше процес екстракції триватиме, що погіршить смак, та й від гущі засмічується клапан термоса.
На чому готувати: будь-яке джерело вогню. Хоч багаття, хоч газ — не важливо, оскільки потрібно лише закип'ятити воду.
Де доцільно застосовувати цей метод приготування кави: походи дикою природою, альпінізм, тривалі автономні подорожі, бушкрафт, легкохідний туризм, хайкінг формату hut-to-hut (від притулку до притулку, де можна розжитися окропом). Адже кава по-польськи — найекономніша за вагою/об'ємом, нетрудомістка у заварюванні (навіть відразу на велику компанію) та у митті посуду, що важливо в умовах важкодоступної води. До того ж після вживання залишається лише біорозкладна гуща, яку зі спокійною совістю можна закопати під деревом чи камінцем.

Вас загалом влаштовує така кавуся, але дратує гуща? Візьміть чайне ситечко, а краще френч-прес, якщо не лякають зайвих 40-70 г у рюкзаку. Або розфасуйте заварку в паперові фільтр-пакети із зав'язками — вони легші за прес, проте утворюють собою додаткове сміття. До речі, ситечко, френч-прес і пакетики також стануть у пригоді при додаванні прянощів у напої, заварюванні чаю тощо.
Кава в турці, джезві. Якщо ви її прихильник, то розраховуйте, що на одну порцію знадобиться більше заварки (близько 20 г) та більше часу на приготування (близько 10 хвилин).

Посуд для кави: чашка і похідна турка (бажано зі складною металевою ручкою)
На чому готувати: туристичний пальник, кемпінгова плита або багаття, а точніше вугілля. Заздалегідь перевірте, чи діаметр турки відповідає діаметру конфорки вашого пальника/плити. Також важливо, щоб було плавне регулювання полум'я, адже кава вариться на малому вогні, не можна допустити закипання. Якщо плануєте готувати на багатті, переконайтеся, що стінки турки і її ручка не підплавляться від жару.
Де доцільно: зважаючи на вагу і громіздкість, турку радимо брати тільки в автоподорожі та для кемпінгового відпочинку. До того ж за один підхід можна приготувати лише 1-2 порції, тому для частування кавою великої компанії знадобиться багато часу або багато турок.

Проточні способи — крапельне заварювання
Похідний варіант pour over (пуровер) представлений двома пристроями:
- багаторазова воронка, в яку вкладається змінний паперовий фільтр, каву сюди засипаєте самостійно безпосередньо перед заварюванням;
- одноразовий дріп-пакет, який вже наповнений порцією кави, має паперові «вушка» для кріплення на стінки чашки.
Процес приготування такий: на чашку встановлюєте фільтр з кавою, проливаєте його невеликою кількістю гарячої води, чекаєте пів хвилини, знову проливаєте водою, чекаєте і так ще пару разів. Загальний час готування триває 2-3 хвилини, між проливами рекомендується підігрівати воду, щоб її температура трималася на рівні 92-96°C. Якщо використовуєте не готові дріп-пакети, а самостійно наповнюєте, то дотримуйтесь пропорцій 10 г кави середнього помелу на 150-170 мл води.


Посуд: кухоль, фільтр, чайник/казанок. Зверніть увагу, що зручніше використовувати високий вузький термокухоль, особливо якщо берете порційні дріпи.
На чому готувати: багаття, плита, пальник. Інтегрована система теж підходить, але на ній дуже незручно підтримувати температуру води між проливами.
Де: кемпінг, автоподорожі, хайкінг hut-to-hut, нетривалий трекінг. Головний мінус пуровера в тому, що залишається багато відходів (та ще й вологих), які потрібно викидати у сміттєвий контейнер.
Порада: візьміть у похід кілька зіп-пакетів спеціально для вологого сміття. Адже якщо у вас під рукою немає урни, то доведеться невідомо скільки носитися з використаними пакетиками кави, чаю, вологими серветками, пластирами й іншим "баластом", в якому весело розмножуються мухи та бактерії. Так ось, пакети із застібками захистять вас від плісняви й смороду сміття.
Туристична гейзерна кавоварка. Зазвичай алюмінієва, тому легша за сталеву, але не така довговічна. У поході гейзерка здається такою ж надмірністю, як і турка: зайва вага, об'єм, довго готувати, багато мити і при цьому мінімум практичності. Зате естетика через край, як і кавуся, яка так і норовить “утекти” з чашки. Але навіть це не зупинить фанатів кави, приготованої саме таким методом.

Посуд: кружка, повна комплектація гейзерної кавоварки. До речі, це ще один нюанс, втрата хоча б однієї деталі робить пристрій непридатним — кави з ним уже не звариш.
На чому і де готувати: все так само як і для турки.
Також є низка портативних девайсів для приготування еспресо, зокрема AeroPress Go, Handpresso, Wacaco Nanopresso і Pipamoka тощо. Основний їх плюс у тому, що виробники постаралися вкласти функції кавомашини в легку і компактну конструкцію. Мінуси: складніший процес приготування, необхідність промивати багато деталей, мала кількість готової кави за один підхід, потрібно мати змінні паперові фільтри які після використання створюють додаткове сміття, застосування тільки за прямим призначенням (наприклад, чай в них не завариш).
Отже, найлегший спосіб — заварювання кави просто в кухлі. Решта обтяжують ваш рюкзак «зайвими» девайсами та сміттям. Чи варто воно того, чи ні — вирішуйте самі, адже це ваші плечі і спина.

Як у похідних умовах заварювати ягідно-трав'яні чаї
Зазвичай у походи я беру зовсім небагато розсипного (не в пакетах) ройбушу, чорного і зеленого чаю, розраховуючи на дари природи. Для заварювання напою з диких трав, листя, квітів, ягід потрібно ось що:
- чітке розуміння, які рослини безпечні, смачні й ароматні;
- мішечок для збору інгредієнтів — найкраще сітчастий або з натуральної дихаючої тканини;
- посуд для заварювання (рекомендації щодо вибору читайте в статті Як обрати термос для чаю), також можна прихопити френч-прес чи ситечко або паперові пакетики.
Так, тут напрошується зауваження, що знову ми перевантажуємо рюкзак. Але ні: знання за плечима не носити, збирати трави можна і в будь-яку підручну тару (хоч у кишеню), а заварювати просто в кухлі чи казанку без будь-якої фільтрації… такий собі чай по-польськи.

Що ще, напевне, вам цікаво: про який дикий чай може йти мова в зимовому поході або високо в горах?!
- У хвойному лісі ви завжди можете нащипати хвої та, можливо, знайдете ягоди ялівцю, що додасть напою приємну кислинку та лісовий аромат.
- Підійдуть для заварювання тонкі гілочки дикої малини, ожини, фруктових дерев.
- У високогір'я ми найчастіше ходимо влітку, а значить до підйому в сніги можна знайти: листя і плоди дикої яблуні, груші, аличі, глоду, горобини, шипшини, ожини, терену, суниці, квіти липи, чебрецю, ромашки, іван-чай, м'яту, конюшину та інші трави.
Збирайте під час руху маршрутом, на привалах і біваках. Щоб здобич не покрилася цвіллю, провітрюйте і просушуйте, тим паче, що із сухої заварки напій виходить смачнішим.

Нюанси приготування. Перед заварюванням засипте зібрані квіточки-ягідки в чашку, залийте окропом на кілька секунд і злийте воду — це для промивання. Далі знову налийте гарячу воду в чашку або навпаки засипте заварку в казанок. Можна додати трішки чорного чаю, прянощі, сухофрукти. Дайте настоятися приблизно 10 хвилин. Доцільно готувати такий чай в термочашці. А ось в термос краще наливати вже готовий напій, щоб не засмічувати клапан заваркою.
Два рецепти напоїв з лісових ягід і фруктів
Якщо вам пощастить натрапити на багатий ягідний та/або фруктовий урожай, не полінуйтеся приготувати насичені напої — компот, кисіль, желе... Зрозуміло, для компоту всього-на-всього треба проварити урожай у воді. А ось, щоб побалувати себе та компанію більш складним напоєм, доведеться прихопити з цивілізації загусники.

Кисіль. Поставте на вогонь 1 л води, додайте 100 г цукру й 300–400 г ягід/фруктів (або скільки зберете). Після закипання варіть на повільному вогні 5-10 хвилин. Злийте рідину в окремий казанок (ягоди можна з’їсти окремо). У склянці холодної води розведіть 2–3 ст. ложки крохмалю й, постійно помішуючи, влийте суміш у гарячий ягідний відвар. Доведіть усе до кипіння, потім розлийте по чашках і смакуйте.
Желе. Спершу приготуйте фруктово-ягідний відвар, відфільтруйте гущу. Розведіть у 100 мл прохолодної води 1-2 ст. ложки желатину. Після набухання желатина додайте його до гарячої рідини та добре перемішайте. Можна одразу пити гарячим. Спитаєте: навіщо споживати желе, як напій, адже це класичний холодний дрижачий десерт? По-перше, желатин корисний для суглобів (а на них велике навантаження у походах), а по-друге, завдяки желатину “компот” довше тримає тепло й краще зігріває.
До речі, ось тут знову стане у нагоді френч-прес — для проціджування ягідного відвару. А якщо ви візьмете з собою трохи спецій, то після проварювання ягід можна додати дрібку кориці, бадьяну чи гвоздики… І раз уже зайшла мова про спеції — до глінтвейну тут (як) рукою сягнути. Але це вже тема іншої статті. Будьте здорові та насолоджуйтесь життям!


Журналіст, копірайтер.
Захоплення: походи, альпінізм, скелелазіння, фрідайвінг, бойові мистецтва, виживання, квантова психологія.


